Loop Verlichting

Loop Verlichting

De 4e klassieke stijl van verlichting is de Loop verlichting.

Loop verlichting is, net als bijvoorbeeld Butterfly verlichting, vernoemd naar het type schaduw dat het op het gezicht creëert. Bij een goede Loop verlichting heb je een schaduw in de vorm van een halve cirkel onder en aan de zijkant van de neus (een ‘Loop’). De grootte en vorm van de Loop kan variëren, afhankelijk van waar je lichtbron staat.

Loop lijkt erg op Rembrandt verlichting, alleen bij Loop is de schaduw niet aangesloten op de schaduw van het jukbeen. Deze sluiting van de schaduw creëert bij Rembrandt de kenmerkende lichtdriehoek op de wang.

Loop verlichting is een lichtstijl die je bijna voor ieder model wel kunt gebruiken. Het is minder ‘punchy’ en dramatisch dan Rembrandt en Split, maar geeft wel net even meer spanning dan bijvoorbeeld een Butterfly of vlakke verlichting.

Hieronder zie je de opstelling die ik gebruikt heb. Een enkele lichtbron, een flitser met kleine reflector erop, op een hoek van ongeveer 45 graden. Deze lichtbron had ook een raam kunnen zijn. 

En het resultaat: 

© Wouter van den Heuvel | http://woutervdheuvel.nl

Hoe doe je dit zelf? Het advies wordt eentonig, maar raamlicht is makkelijk te sturen licht. Zet je model dicht bij een raam, en varieer met de positie van je model, waardoor je het licht- en schaduwpatroon op het gezicht ziet veranderen.

Door het model te draaien, of het gezicht omhoog of omlaag te houden, zul je de lichtpatronen gaan herkennen. Zo zul je zien dat het verschil tussen een Rembrandt en Loop verlichting maar een heel klein verschil is in de positionering van je model.

Volgende keer starten we met de volgende reeks: De basisinstellingen van camera’s!