Split verlichting

Split verlichting

Split verlichting is de derde klassieke stijl van belichten die ik met jullie doorneem. Weet je nog wat de vorige stijlen waren? Zo niet, check dan even de artikelen over Rembrandt & Butterfly verlichting.

Wil je graag een beetje punch en drama aan je portret toevoegen? Dan is split verlichting een goede optie. Zoals de naam al zegt, je splitst hiermee het gezicht in tweeën. Één gedeelte is verlicht, de andere valt in de schaduw.

Wanneer gebruik je split verlichting nog meer?

  • Ter variatie.
  • Als je het gezicht van degene die je fotografeert smaller wil laten lijken.

Bij een goede split verlichting valt de overgang tussen licht en schaduw precies over de neus. Als degene die je fotografeert een nogal ‘aanwezige’ neus heeft, is split verlichting meestal geen goede lichtval, de split accentueert dan juist de neus.

Hieronder zie je mijn opstelling, zonder fancy spullen, die ik heb gebruikt om een Split verlichting te krijgen.

 

Een paar belangrijke aandachtspunten voor de foto:

  • Doordat het licht achter mijn model wegvalt door de gordijnen, zie je op de uiteindelijke foto dat de achtergrond bijna niet verlicht is. Hierdoor springt het model eruit op de foto.
  • Door de grote lichtbron creëer je een grote overgang van licht naar donker.

Dit is het resultaat: 

© Wouter van den Heuvel | http://woutervdheuvel.nl

Zoals jullie zien valt de lichtval precies over de neus, waardoor één zijde van het gezicht in de schaduw valt.
Één regel over Split verlichting heb ik gebroken, want er wordt bij Split verlichting aangeraden om het oor te verbergen achter het haar. Dit omdat  het oor geaccentueerd wordt, en dus kan afleiden. Echter, regels zijn er om te kennen, en vervolgens om vanaf te wijken.

Hoe krijg je zelf split verlichting? Gebruik een raam of openslaande deur, zoals je in bovenstaand voorbeeld kunt zien. Als je je model in een hoek van 90 graden ten opzichte van de lichtbron zet, krijg je een split verlichting. Je kunt dit dus ook in zonlicht doen, bij een lage zon. Je kunt dit uiteraard ook met een flitser op een statief doen.

Volgende week: Loop verlichting, de vierde klassieke stijl van verlichting.