Butterfly verlichting

Butterfly verlichting

In het vorige artikel hebben we het gehad over Rembrandt verlichting.

Een andere lichtval is de Butterfly of ook wel Paramount verlichting. Dit wordt ook wel ‘beauty lighting’ genoemd, en is buitengewoon geschikt voor (jonge) vrouwen.

© Wouter van den Heuvel | http://woutervdheuvel.nl

Bij Butterfly verlichting komt het licht van vooraf en bovenaf. Dit geeft een schaduw onder de neus, in de vorm van een vlinder. Met Butterfly verlichting accentueer je de kaaklijn, creeer je een schaduw onder de kin en lijkt het gezicht smaller,. Bij Butterfly verlichting zie je een reflectie van de lichtbron bovenin de irissen van je onderwerp.

Doordat het licht van voren op je onderwerp valt, zie je dat het gezicht gelijkmatig verlicht is.Hoe krijg je Butterfly verlichting, zonder flitsers? Net als bij andere lichtstijlen geldt dat je allereerst een goede lichtbron nodig hebt, en daarna het licht wil sturen:

  • Binnenshuis een raam. Als het raam hoger geplaatst is, kun je je onderwerp plaatsen met zijn of haar gezicht richting het raam. Zo creëer je een Butterfly verlichting.
  • Buiten kun je een ochtend of avondzon gebruiken. De fotograaf heeft de zon in de rug, je onderwerp kijkt dus richting de zon. Pas wel op dat zonlicht vaak harde schaduwen geeft en je onderwerp geneigd zal zijn met zijn of haar ogen te knijpen, dus dit is niet per se het mooiste licht.
  • Je kunt buiten ook een reflectiescherm of wit foamboard gebruiken. Fotografeer tegen het zonlicht in, en reflecteer met het reflectiescherm het licht terug in het gezicht van je onderwerp.
  • Een overkapping buiten werkt ook weer prima.

Naast Rembrandt– en Butterfly verlichting zijn er nog 2 andere vormen van verlichting die bij portretten vaak gebruikt worden:

  • Split verlichting
  • Loop verlichting

In het volgende artikel gaan we in op Split verlichting.