Rembrandt verlichting

Rembrandt light

Fotografie is het vangen van licht. Om een goede foto te maken is het belangrijk dat je:

  1. Voldoende licht hebt
  2. De richting van het licht stuurt 

De richting waar licht vandaan komt heeft grote invloed op de uitstraling van je foto. Licht is met flitsers gemakkelijk te sturen. Maar wat als je, zoals de meeste hobby-fotografen, geen flitsers hebt?
Je kunt het licht dan nog steeds sturen. Wil je weten hoe? In deze serie artikelen leg ik uit hoe je met het sturen van ‘natuurlijk licht’ betere portretfoto’s kan maken. Vandaag: Rembrandt-stijl lichtval!

Allereerst wil ik jullie 2 tips geven om, als je een mooie foto ziet, te zien wat voor soort lichtinval gebruikt is. Je kunt naar 2 dingen kijken:

  • Waar vallen de schaduwen op het gezicht?
  • Zie ik in de ogen van het onderwerp waar de lichtbron vandaan komt?

© Wouter van den Heuvel | http://woutervdheuvel.nl


Rembrandt verlichting is een lichtval die vanuit een hoek van 45 graden op je onderwerp valt. Ook staat de lichtbron hoger dan je onderwerp, vaak ook op een hoek van 45 graden. Hierdoor krijg je een schaduw die van de neus naar de mondhoek loopt, en een ‘driehoek van licht’ op de wang. Rembrandt verlichting wordt gebruikt om meer ‘dramatische’ portretten te maken. Dit type lichtval is hierdoor in het bijzonder geschikt voor het fotograferen van mannen.

Er zijn een aantal manieren om dit soort licht zonder flitsers te krijgen. Het makkelijkst is binnenshuis, maar ook buitenshuis.

  • Gebruik een raam (slaapkamer of zolderraam). Je kunt je raam niet verplaatsen, dus verplaats daarom je onderwerp zodanig dat je het kenmerkende driehoekje op de wang ziet verschijnen. Door de persoon die je fotografeert te verplaatsen kun je overigens ook allerlei andere lichtvarianten krijgen!
  • Maak gebruik van een overkapping buiten. Als je je onderwerp onder een overkapping (tunnel, tuinhuis etc.) zet kun je als de zon wat lager staat een mooie Rembrandt verlichting krijgen.
  • Direct zonlicht. wanneer de zon lager staat, kun je je onderwerp ook in de juiste houding zetten om Rembrandt licht te krijgen. Pas wel op met direct zonlicht: Doordat de lichtbron klein is, worden de schaduwen op het gezicht donker en krijg je een ‘punchy’ portret. Egale verlichting buiten (bijvoorbeeld in de schaduw fotograferen, onder een overkapping of binnen naast een raam) geven vaak een zachter karakter aan je foto.

Wanneer gebruik je Rembrandt verlichting? Wanneer je wil uiteraard!

De fotografieregels zijn er om te kennen, maar hoe je ze toepast is natuurlijk helemaal aan jou!